Akrep Takımyıldızı

Akrep takımyıldızı güney gökyüzünde yer alır. Akrebi temsil eder ve Yunan mitolojisindeki Orion hikayesiyle ilişkilendirilir. İlk olarak 2.yüzyılda Batlamyus tarafından listelemiş bir takımyıldızıdır ve ♏ sembolüyle gösterilir. Akrep, Yunanlılardan daha eskiye uzanan ve bilinen en eski takımyıldızlarından biridir. Sümerler yaklaşık 5000 yıl önce GIR-TAB veya akrep adını vermişler.

Takımyıldız Samanyolu'nun merkezine yakın olduğu için tespit etmesi kolaydır. Parlak yıldızlar Antares ve Shaula, Kelebek Kümesi (Messier 6), Batlamyus Kümesi (Messier 7), Kedi Pençesi Bulutsusu (NGC 6334), Kelebek Bulutsusu (NGC 6302) ve Savaş ve Barış Bulutsusu (NGC 6357) gibi önemli yıldızlara ve derin gök cisimlerine ev sahipliği yapar.

Akrep Takımyıldızı Efsanesi

Akrep takımyıldızı Yunan mitolojisinde efsanevi avcı Orion'ı öldüren akreple tanımlanmış. Her iki takımyıldız gökyüzünde birbirlerine karşı pozisyon almış ve Akrep tam iniş çıkış sergilerken Orion'ın ondan kaçtığı söylenir.

Farklı bir hikayede, Orion tanrıça Artemis'e saldırınca bunun üzerine Artemis'in onu öldürmesi için akrebi gönderdiği anlatılır. Orion, yine başka bir hikayede acımasız bir hayvanı öldürebileceğiyle övününce akrebi gönderenin yeryüzü olduğu söylenir.

Bu takımyıldız Eski Yunan döneminde çok daha büyükmüş ve bir kısmı akrebin gövdesi ve iğnesinden, diğer kısmı da kıskaçlarını içeren iki parçadan oluşuyormuş. İkincisi Chelae veya pençeler yani kıskaçlar olarak isimlendirilmiş. Romalılar Milattan Önce 1.yüzyılda Terazi takımyıldızının pençelerini terazi tartıları yani kefeleri haline getirmişler.

Akrep Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Akrep takımyıldızı gökyüzünde 497 metrekare alan kaplar ve bu onu 12 zodyak takımyıldızı arasındaki en büyük onuncu takımyıldız yapar. Doğuya doğru Terazi ile batıya doğru göze takılan Yay takımyıldızı arasında kalan Samanyolu yönündeki +40° ve -90° enlemleri arasında görülebilir. Komşuları arasında Sunak, Güneytacı, Cetvel ve Yılancı takımyıldızı vardır.

Büyük bir akrep gibi olduğu için gözden kaybetmek neredeyse imkansızdır. Merkezindeki ikili yıldız Antares'e bakılırsa, akrep şeklinin kendini belli ettiği görülebilir. Kuzey yarımkürede gözlemlemek için en iyi zaman, güney ufku boyunca alçalırken görülebildiği Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Güney yarımkürede ise Mart'tan Ekim ayına kadar görülebilir.

Güneş her sene 22 Kasım'la 29 Kasım arasında sadece bir haftalığına bu takımyıldızın önünden geçer. Bu durum takımyıldızlardan herhangi birinin en kısa süresidir ama bunun sadece Akrep takımyıldızı için geçerli olduğu, Güneş'in 23 Ekim'le 21 Kasım arasında geçiş yaptığı Akrep burcu için geçerli olmadığı unutulmamalıdır.

1
Muhteşem
0
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
0