Aslan Takımyıldızı

Aslan takımyıldızı kuzey gökyüzünde yer alır. Zodyak takımyıldızları arasındaki ve gökyüzündeki en büyük takımyıldızlardan biridir. Aslanı temsil eder ve Yunan mitolojisinde Nemea aslanıyla ilişkilidir. Sembolü de aslandır ve 2.yüzyılda ilk olarak Yunan astronom Batlamyus tarafından diğer tüm takımyıldızlarıyla birlikte listelenmiştir.

Bu takımyıldız parlak yıldızlar Regulus (Alfa Leonis) ve Denebola (Beta Leonis), yakınındaki yıldız Wolf 359 ve aralarında Messier 65, Messier 66, Messier 95, Messier 96, Messier 105 ve NGC 3628 galaksilerinin de olduğu ünlü ve derin gökyüzü cisimlerine ev sahipliği yapar.

Aslan Takımyıldızı Efsanesi

Aslan, gökyüzündeki en eski takımyıldızlardan biridir. Arkeolojik bulgular, Mezopotamyalıların Milattan Önce 4000 gibi Aslan'a benzeyen bir takımyıldızına sahip olduklarını göstermektedir. Persler, Aslan takımyıldızını Şir veya Ser, Babilliler UR.GU.LA (Büyük Aslan), Suriyeliler Aryo, Yahudiler Arye ve Türkler Artan diye isimlendirmişler.

Babilliler, Regulus yıldızını "Aslan'ın göğsünde yatan yıldız" veya "Kral Yıldız" diye bilmişler. Regulus bu takımyıldızın hem en parlak hem de geceleri gökyüzünün en parlak yıldızıdır ve Aslan takımyıldızıyla birlikte birçok eski kültürde epey ünlü olup tanınmıştır.

Yunanlılar, Aslan'ı 12 görevinin ilkinde Herakles'in öldürdüğü canavar Nemea aslanıyla ilişkilendirmişler. Eratosten ve Hyginus, aslanın hayvanlar aleminin kralı olduğu için takımyıldızlar arasına yerleştirildiğini yazmışlar. Aslan, Korint'in güneybatısındaki Nemea vadisinde bir mağarada yaşıyormuş. Orada yerlilere saldırıyor, öldürüyor ve derisi silahla delinmediği için öldürülemiyor ve kimse onunla baş edemiyormuş.

Herakles oklarıyla aslanı öldüremediği için onu mağarasına kapatarak onunla boğuşmuş ve en sonunda boğarak aslanı öldürmüş. Aslanın pençelerini postunu kesmek için kullanmış ve ardından postu aslanın başıyla birlikte pelerin olarak giymiş. Pelerin Herakles'i hem korumuş hem de onu daha korkunç göstermiş.

Gökyüzünde orak şeklini alan altı parlak yıldız aslanın kafasını gösterir ve takımyıldızdaki en parlak yıldız olan Regulus ise canavarın kalbini gösterir. Bir diğer parlak yıldız olan Denebola ise aslan kuyruğunun ucuna işaret eder. Algieba'nın (Gamma Leonis) ismi alın anlamına gelse de aslanın boynunda yer alır. Zosma (Delta Leonis) da aslanın arka tarafını gösterir.

Aslan Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Aslan takımyıldızı 947 metrekarelik bir alanı kaplar. Başak ve Kova takımyıldızlarından sonra en büyük üçüncü takımyıldızıdır. Orak isminde tersine bir soru işareti oluşturan altı yıldızın gruplanması, Büyük Ayı dışında geceleri gökyüzünün en göze çarpan yıldızlarından birini gösterirken, tasvir ettiği görkemli aslan kolayca tespit edilir.

Aslan, gözlemciler tarafından +90 ve -65 derece enlemleri arasında görülebilen kuzey gökyüzü takımyıldızıdır. Büyük Ayı'nın işaretçi yıldızlarına kutup yıldızının tersinden bakarak, batıda İkizler ve Yengeç arasında ve doğuda Başak takımyıldızının bulunduğu yere kadar takip ederseniz bulması gayet kolaydır.

Yakınlarında ise aslan kuyruğunun yıldızlarından oluşan Berenices'in Saçı takımyıldızının yanı sıra Aslan'ın üzerinde yer alan Suyılanı (Hidra) ve Küçük Aslan takımyıldızı bulunur. Aslan, Ocak-Haziran ayları arasında kuzey yarımkürede görülebilen kış takımyıldızıdır ama Mart ayındaki bahar ekinoksu sırasında öne çıkar. Güney yarımkürede yaz ve sonbahar aylarında görülebilir.

2
Muhteşem
2
Haha
1
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
3