Terazi Takımyıldızı

Terazi takımyıldızı göğün güneyinde yer alır. İlk olarak 2.yüzyılda Batlamyus tarafından listelenmiştir ve sembolü terazidir. Öncelikli büyüklükte herhangi bir yıldız içermez. Latince tartı terazileri veya terazinin kefeleri demektir. Başak takımyıldızının temsil ettiği Yunan adalet tanrıçası Dike'ın tuttuğu terazi diye tasvir edilir. Bir hayvanı ya da mitolojiden bir karakteri değil, nesneyi temsil eder.

Takımyıldızındaki en parlak dört yıldız bir dörtgen oluşturur. Alfa ve Beta Librae, terazinin denge aletini, Gamma ve Sigma Librae ise tartan kefelerini gösterir. Bu takımyıldız şu anda evrendeki bilinen en eski yıldız olan ve toplumda Methuselah diye bilinen HD 140283'e de ev sahipliği yapar.

Terazi Takımyıldızı Efsanesi

Eski Yunanlılar, Terazi takımyıldızının gökyüzünde kapladığı kısmı Chelae veya kıskaçlar diye bilir ve Akrep takımyıldızının bir parçası olarak görürlermiş. Chelae ise Akrep'in kıskaçlarını gösterirmiş. Gökyüzünün bu tartılarla olan ilişkisi, Milattan Önce 1.yüzyılda Romalılar arasında kurulmuş. Roma kurulurken Ay'ın Terazi burcunda olduğu söylenir.

Romalılar Terazi'yi dengeli mevsimlerle ve eşit uzunlukta süren gece ve gündüzle ilişkili diye tercih edilen bir takımyıldız olarak görmüşler. Güneş, yalpalamayla gündönümünü Başak'a kaydırdığı için 729 yılına kadar Terazi'deki sonbahar gündönümünde kalmış. Sonbahar gündönümünün 2439 yılında Aslan takımyıldızına taşınacağı söylenir.

Terazi'ye dair denge fikrini ilk ortaya atan Romalılar değilmiş. Babilliler buna Milattan yaklaşık 1000 yıl önce cennetin dengesi anlamına gelen ZIB.BA.AN.NA adını vermişler. Terazi'de denge söz konusu olunca Akrep'in kıskaçlarıyla olan ilişkisi azalmış ve Başak takımyıldızının temsil ettiği adalet tanrıçası Yunan Dike veya Astraeia ile olan ilişkisi güçlenmiş.

En parlak yıldızı Beta Librae, Arapça'da kuzey pençesi anlamına gelen "Zubeneschamali" adını taşırken, Alfa Librae "Zubenelgenubi" adını taşıyan güney pençesiymiş. Bu, Terazi'nin bir zamanlar Akrep takımyıldızının bir parçası diye kabul edildiğini hatırlatır.

Terazi Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Terazi takımyıldızı gökyüzünde 538 metrekarelik bir alanı kaplar. Ölçek şekli ise çapraz kirişi şekillendiren Alfa ve Beta Librae, tartı kefelerini gösteren Gamma ve Sigma Librae yıldızlarından oluşur. Kuzey yarımkürede en iyi ilkbahar ve yaz aylarında, güney yarımkürede ise sonbahardan kışa kadar görülmesine rağmen, +65° ve -90° enlemleri arasındaki gözlemcilerin görebildikleri bir güney gökyüzü takımyıldızıdır.

Takımyıldızın en parlak yıldızları dörtgen bir şekil oluşturur. Bu şekli meydana getiren iki yıldız Spica ve Antares kılavuz olarak kullanılırsa, kuzeybatısındaki Başak'la güneydoğusundaki Akrep arasında tespit edilebilir. Komşuları arasında Erboğa, Hidra, Yılancı, Yılan ve Kurt takımyıldızları bulunur.

Güneş'in takımyıldızlarının önündeki pozisyonu, Babil'de kurulduğu tarihte sonbahar gündönümünün başlangıcına işaret edermiş. Bu esnada gündüz ve gece tartıldığında eşit sonuç alınacakmış fakat Güneş zamanla gerçekleşen yalpalama nedeniyle ekliptiğin güneyine, sonbahar gündönümüne işaret eden Başak'a taşınmış.

1
Muhteşem
1
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
0