Balık Takımyıldızı

Balık takımyıldızı göğün kuzeyinde yer alır. Latince çoğul anlamda balık demektir. Gökyüzündeki en büyük takımyıldızlardan biridir. İlk olarak 2.yüzyılda Yunan astronom Batlamyus tarafından listelenmiştir ve ♓ sembolüyle gösterilir. Doğuda Koç'la batıda Kova takımyıldızı arasında yer alır. İki gök balık Roma mitolojisinde Venüs ve aşk tanrısını temsil eder.

Takımyıldız aralarında Büyük Tasarım Sarmal Galaksi, Balık Cüce Galaksisi, Çift Radyo Galaksisi ve Etkileşen Galaksi Çiftinin de (Arp 284) olduğu bir grup ilginç ve derin gök cisimlerine ev sahipliği yapar. Güneş'in ekvator boyunca her yıl kuzey yarımküreye hareket ettiği ilkbahar noktası şu anda Balık'tadır.

Balık Takımyıldızı Efsanesi

Balık takımyıldızı Babil kökenlidir. Babilliler onu iple bağlanmış bir çift balık şeklinde görmüşler. Canavar Tifon'dan kaçmak için kendilerini bir iple bağlayan ve balığa dönüşen Roma efsanesi Venüs ve aşk tanrıçasıyla ilişkilidir. Arapça'da kordon, geleneksel adıyla Alrescha olarak bilinen yıldız Alpha Piscium, ipin düğümüne işaret eder.

Yunan mitolojisinde benzer bir hikayeyle alakalıdır. Olimpik tanrılar Titanları ve Devleri yendikten sonra, Gaia, Zeus'un Titanları hapsettiği yeraltı dünyası Tartarus'la birleşmiş ve dünyanın gördüğü en korkunç canavar Tifon'a sahip olmuşlar. Tifon'un gözlerinden alev saçan 100 tane ejderha kafası varmış.

Gaia, Tifon'u tanrıları yensin diye göndermiş ve geldiğini ilk gören Pan olmuş. Diğer tanrıları uyarmış ve ardından kendini keçi balığına dönüştürmüş ve canavardan kaçmak için Fırat nehrine atlamış. Keçi balığı ise Oğlak takımyıldızıyla temsil edilir.

Afrodit ve oğlu Eros, su perilerinden yardım isteyip nehre atlamışlar. Hikayenin bir kısmında iki balık kurtarmaya gelmiş ve ikisini de sırtlarında güvenli bir yere taşımışlar. Bir başka hikayede ise anne ve oğul kendilerini balığa dönüştürmüşler.

Balık Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Balık, +90° ve -65° enlemleri arasında görülebilen ve gökyüzünün Gök Sular veya Deniz diye isimlendirilen bir bölgesinde yer alan kuzey yarımküre takımyıldızıdır. En doğusundaki balık Andromeda takımyıldızının altında, en batısındaki balık da Pegasus takımyıldızının altında ve Balina takımyıldızı yönünde güneye doğru ilerleyen ve ikisini birleştiren hayali çizgiyle bulunabilir.

Takımyıldız gökyüzünün kuzeyinde yer almasına rağmen, ekliptik tarafından ikiye bölünmüştür yani yılın farklı dönemlerinde iki yarımküreden görülebilir. Kuzey yarımkürede en iyi sonbaharda, güney yarımkürede ilkbaharda görülür. Eski Yunanlılar, havaların güzel olacağına değinen Balık takımyıldızını memnuniyetle karşılamışlar çünkü biri kışın sonunu, diğeri de baharın başlangıcını görürmüş.

Balık gökyüzünde 889 metrekarelik alanı kaplayan en büyük 14. takımyıldızdır. Şekil açısından "V" şeklinin iki ucunda yıldız halkası bulunan büyük bir V'ye benzer. Bu şeklin balıkları birbirine bağlayan ipi temsil ettiği söylenir ve temeli Alrescha yıldızından oluşur. Pegasus bu şekle tam uyuyor gibi görünür ve bu da Pegaus'ın iki kısmındaki balıkları bulmayı kolaştırır.

0
Muhteşem
0
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
0