Oğlak Takımyıldızı

Oğlak takımyıldızı gökyüzünün güneyinde bulunur. Latince oğlak anlamına gelir. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi ilk olarak 2.yüzyılda Batlamyus tarafından listelenmiştir. Gökyüzündeki en sönük takımyıldızlarından biridir ve ♑ sembolüyle gösterilir.

Bu takımyıldız Yunan efsanelerinde iki efsane yaratıkla ilişkilidir. Birisi kır tanrısı Pan, diğeri de Zeus'u çocukken besleyen keçi Amalthea'dır. Oğlak takımyıldızı pek çok kayda değer yıldızın yanı sıra küresel yıldız kümesi Messier 30'a da ev sahipliği yapmaktadır.

Oğlak Takımyıldızı Efsanesi

Oğlak, Yengeç'ten sonra en sönük ikinci takımyıldız olsa da Milattan Önce 21.yüzyıla kadar uzanan hikaye ve görüntülerle ilişkilendirilir. Hikayesi Sümerler ve Babillilerle ortaya çıkmıştır. Sümerler keçi balığı veya SUHUR-MASH-HA diye bilirken, Babil'in Milattan Önce 1000'e kadar uzanan yıldız listeleri ondan keçi balığı anlamına gelen MUL.SUHUR.MAŠ diye bahsetmişler.

Tunç Çağının başlangıcında kış gündönümüne işaret etmiş ve etkisi günümüzdeki modern astrolojide hâlâ kışın ilk gününde başlar. Yunanlılar takımyıldızı bir keçinin bacaklarına ve boynuzlarına sahip olan Pan'la ilişkilendirmiş. Oğlu Krotus komşusu Yay takımyıldızının temsil ettiği başka bir amfibik (karada ve denizde yaşayan) yaratıkla tanımlanır.

Pan birkaç kez diğer tanrıların imdadına yetiştiği için Zeus onu gökyüzüne yerleştirmiş. Tanrılar Titanlarla savaşırken, Pan deniz kabuğunu patlatarak Titanları korkutup kaçırmış. Ardından Gaia'nın tanrılarla savaşması için gönderdiği canavar Tifon'un yaklaşmakta olduğu konusunda onları uyarmış ve tehlike geçene kadar hayvan kılığına bürünmelerini önermiş.

Pan, Nil nehrine atlayarak ve vücunun altını balığa çevirerek canavarı atlatmış. Zeus da en sonunda Tifon'u yıldırımla öldürmüş. Oğlak bu efsaneye atıfla halen balık kuyruklu keçi diye tasvir edilir. Başka hikayede Zeus'u bebekken emziren ve babası Kronos'tan saklanan keçi Amalthea olarak tanımlanır. Kronos, içlerinden birinin onu devireceğine dair ortaya çıkan bir öngörü yüzünden diğer çocuklarını, gelecekteki tüm tanrı ve tanrıçaları yutmuş.

Oğlak Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Oğlak, gökyüzündeki en büyük 40. takımyıldızdır ve gözlemciler +60° ile -90° enlemleri arasında rahatça görebilirler. Kuzey enlemlerinden Temmuz ve Kasım ayları arasında, Kuzey yarımküreye göre baş aşağı göründüğü Güney yarımkürede kış mevsiminden ilkbaharın sonlarına kadar görülebilir.

Oğlak takımyıldızı Kova ve Yay arasındaki güney ufkunun alçağında da görülebilir ve gökyüzünde eskiden Deniz diye bilinen bir bölgede bulunur. Bu bölge ise Balık, Balık Austrinus (Güneybalığı takımyıldızı), Kova, Irmak, Balina, Yunus ve Suyılanı gibi suyla alakalı temalara sahip takımyıldızları açısından zengindir.

Oğlak, keçi şeklini ayırt etmeyi epey zorlaştıran bir takımyıldızıdır. Güney yarımküreden gergedan boynuzu şeklini fark etmek mümkündür ancak yarımkürenin en kuzeyinde belirgin bir üçgen şeklinde görünse de daha çok bir uçurtma ya da Çin yelpazesi gibi görünür.

1
Muhteşem
2
Haha
0
İnanılmaz
1
Üzgün
0
Kızgın
2