Yay Takımyıldızı

Yay takımyıldızı göğün güneyinde yer alır. Okçuyu temsil eder ve çoğu zaman elinde ok ve yay tutan Kentaur'la tasvir edilir. İlk olarak 2.yüzyılda Batlamyus tarafından listelenmiştir ve ♐ sembolüyle gösterilir. Helicon dağında ilham perilerine eşlik eden Krotos ile bağlantılıdır. Yay en büyük güney takımyıldızlarından biridir. Samanyolu üzerinde yer aldığı ve en parlak yıldızları çaydanlık gibi olduğu için bulunması kolaydır.

Takımyıldız Yaylar Kümesi, parlak tabanca yıldızlı Beşiz kümesi, Galaksi merkezi ve radyo kaynağı Sagittarius A* başta olmak üzere Yay Eliptik Cüce Galaksisi, Yay Düzensiz Cüce Galaksisi, Barnard'ın Galaksisi, Kabarcık Bulutsusu ve 15 kadar Messier nesnesi, aralarında Yay Yıldız Bulutu, Omega Bulutsusu, Messier 18, Deniz Kulağı Bulutsusu ve Üç Boğumlu Bulutsunun olduğu birçok ünlü ve önemli gök cismine ev sahipliği yapar.

Yay Takımyıldızı Efsanesi

Yay takımyıldızı, Yunan mitolojisinde insan başlı at yani yarı insan yarı at olan Centaur yani Kentaur diye geçer. Kentaur, kırmızı süperdev yıldız Antares'in temsil ettiği komşu takımyıldız Akrep'in kalbine doğru okuyla nişan almış bir şekilde betimlenmiştir. Bazen yanlışlıkla Erboğa takımyıldızının temsil ettiği Kentaur Şiron'la tanımlanır.

Yay takımyıldızının kökü Sümer mitolojisine kadar uzanır. Eratosthenes bu takımyıldızı Zeus'un 9 ilham perisi kızlarının bakıcısı olan iki ayaklı ve Satir kuyruklu efsane yaratık Krotos'la ilişkilendirmiş. Eratosthenes takımyıldızı Kentaur değil, Satir'i (yarı keçi yarı insan) temsil ettiğini savunmuş. Krotos, Romalı yazar Hyginus'a göre Pan'ın oğlu ve takımyıldızın adını alan okçuymuş.

Krotos okçuluğu icat etmiş ve Helicon Dağında yaşamış. İlham perilerine yakın olduğu için Zeus'tan gökyüzüne yerleştirilmesini isteyen de onlarmış. Babil mitolojisinde Kentaur'a benzeyen yeraltı tanrısı Nergal ile ilişkilendirilen Yay, insan ve panter olmak üzere iki başlı, kanatlı ve at kuyruğunun üzerinde konumlanmış bir akrep iğnesiyle tasvir edilmiş.

Yay Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Yay, güney gökyüzünün 867 metrekarelik bir alanını kaplayan en büyük 15. takımyıldızıdır ve +55° ile -90° enlemleri arasında görülebilir. Komşuları arasında Kartal, Güneytacı, Indus, Mikroskop, Yılancı, Kalkan, Yılan ve Dürbün takımyıldızları vardır. Doğuya doğru Oğlak ve batıya doğru Akrep takımyıldızı arasında yer alır.

Yay, Samanyolu boyunca pozisyon almıştır. Deneb ve Altair yıldızlarının meydana getirdiği Yaz üçgeni yıldız birleşiminden süzülen hayali çizgiyi takip ederek ve çaydanlığa benzeyen yıldız kümesi bitene kadar benzer bir mesafeyi uzatarak rahatça tespit edilebilir.

Kuzey yarımküreden en iyi güney yarımkürede ilkbahara karşılık gelen Ağustos ve Eylül aylarında görülür lâkin kuzey yarımkürenin merkezine göre güneyde alçakta kalır ve geceleri asla yükselmez. Yayı tutan Kentaur görmek çok fazla hayal gücü gerektirir ama biraz çaba harcayarak okla çizilmiş bir yayın şeklini çıkarmak mümkündür. Bu yay da Delta (Kaus Media), Lambda Sagittarii (Kaus Borealis) ve Epsilon Sagittarii yıldızlarıyla temsil edilir.

0
Muhteşem
1
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
1
Kızgın
0