Kova Takımyıldızı

Kova takımyıldızı güney yarımkürede bulunur. Latince su taşıyıcısı veya kova taşıyıcısı demektir. Tıpkı diğer takımyıldızlarında da olduğu gibi, ilk olarak 2.yüzyılda Batlamyus tarafından listelenmiştir ve suyu yansıtan ♒ sembolüyle gösterilir. Bazen gökyüzünün Deniz denilen bir bölgesinde yer aldığı için Balık, Irmak ve Balina gibi suyla alakalı isimleri olan bir grup takımyıldızına ev sahipliği yapar.

Kova ünlü süperdev yıldız Sadalsuud başta olmak üzere Küresel Kümeler Messier 2 ve Messier 72, yıldız deseni Messier 73, Kova Cüce Galaksisi, Çubuksuz Merceksi Galaksi NGC 7252, iki tane iyi bilinen Satürn ve Helis Bulutsusu gibi bir grup kayda değer önemli gök cisimlerini içerir.

Kova Takımyıldızı Efsanesi

Kova takımyıldızı, çift kulplu kovadan Güneybalığı takımyıldızının ağzına su veya nektar döken genç bir insan olarak tasvir edilmiştir. Yunan mitolojisinde Tros'un oğlu Ganymede'yle ilişkilidir. Ganymede, Zeus'un gözüne takılan güzel bir Truvalı gençmiş. Bu, tanrının onun için kartal (Kartal takımyıldızı) kılığına girmesine ve tanrıların su taşıyıcısı olarak hizmet etmesi için Olympus'a götürmesine neden olmuş.

Takımyıldız başka bir hikayeye göre karısı Pyrrha ile birlikte büyük bir selden kurtulan Prometheus'ın oğlu Deukalion'u temsil eder. Babil mitolojisinde GU.LA (Büyük Olan) zeka tanrısı Ea'nın (Enki) diye tanımlanmış. Eski Mısır'da ise Nil nehri tanrısını temsil ettiği söylenir.

Kova Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

Kısmen ekliptik üzerinde bulunan Kova takımyıldızı, gökyüzünün güneyinde 980 metrekarelik bir alanı kaplar. Gözlemciler tarafından +65° ve -90° enlemleri arasında kolayca görülebilir. Balina takımyıldızının doğusunda, Oğlak'ın hemen batısında ve Güneybalığı takımyıldızının neredeyse kuzeyinde bulunabilir.

Zodyak kuşağı üyeleri Güneş, Ay ve gezegenler, düzenli olarak kendi sınırlarında dolaşırlar. Kova'nın suyla olan evrensel ilişkisinin, yeryüzünün birçok bölgesine yağmur mevsimi gelince Güneş'in takımyıldızına giriş yapmasıyla alakalı olduğu söylenir. Balina, Yunus, Irmak, Suyılanı, Balık ve Güneybalığı gibi suyla ilgili takımyıldızlar içerdiği için eski Yunanlıların gökyüzünde Deniz dedikleri bir yerde bulunur.

Kova en iyi sonbaharda kuzey yarımkürede veya ilkbaharda güney yarımkürede görülebilir. Kuzeyde sonbaharda gökyüzünün güneyinde görünürken, güneyde ilkbaharda gözlemcinin konumuna bağlı olarak ya kuzeyde yüksek bir noktada ya da direkt zirvede kalır.

Şekil açısından kovadan su döken insan figürünü ayırt etmek için epey hayal gücü gerektirir. Üstüne net bir görüş için gökyüzünün ışık kirliliğinde olmaması ve mutlak karanlıkta olması gerçeği de eklenirse, resmin tamamını görmek daha da zorlaşır. Özellikle metropol bir şehirden gözlenirse, birbirine bağlı üçgen bir şekil fark edilerek daha iyi tanımlanabilir.

2
Muhteşem
0
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
0