İkizler Takımyıldızı

İkizler takımyıldızı gökyüzünün kuzey yarımküresinde bulunur. Latince ikizler demektir ve sembolü ikizlerdir. Yunan astronom Batlamyus tarafından 2.yüzyılda sınıflandırılan takımyıldızlardan biridir. Yunan mitolojisinde Dioscuri diye bilinen Kastor ve Polluks (Polydeukes) ikizlerini temsil eder. İki parlak yıldız, Castor ve Pollux, Nötron yıldızı Geminga ve aralarında açık küme Messier 35, Eskimo Bulutsusu, Denizanası Bulutsusu ve Medusa Bulutsusunun da olduğu birkaç önemli derin gök cismiyle tanınır.

İkizler Takımyıldızı Efsanesi

İkizler takımyıldızı Yunan mitolojisinde geçen ikizler Kastor ve Polydeukes'ı temsil eder. Bu kardeşler "Zeus'un çocukları" anlamına gelen Dioscuri (Dioskurlar) olarak da tanınmışlar ancak hikayenin çoğunda tek oğlu Polydeukes diye geçerken, Kastor'un da Sparta Kralı Tyndareos'ın oğlu olduğu söylenir.

Kuğu (Cygnus) takımyıldızıyla ilişkili kuğu şekline giren Zeus, ikizlerin annesi Spartalı Kraliçe Leda'yı baştan çıkarıp hamile bırakınca Polydeuces ve Truvalı Helen'i doğurmuş. Leda daha sonra Tyndareos'la beraber olup Kastor ve Klytaimnestra'ya da hamile kalmış ama Zeus'un çocuklarının aksine ölümlülermiş. Lena ileride Agamemnon'la evlenip onu öldürünce, oğlu Orestes da Lena'yı öldürmüş.

Kastor ve Polydeukes birlikte büyümüşler ve çok yakınlarmış. Kastor harika bir süvari ve eskrim ustasıymış. Herakles'e eskrim yapmayı öğrettiği de söylenir. Polydeukes da boks becerileriyle ünlüymüş ve her ikisi de Argonautların Altın Post'u ele geçirme seferinin bir parçasıymış. Anadolu'yu yöneten Poseidon'un oğlu Amykos, biri onunla boks maçı yapana kadar Argonautların gitmesine izin vermeyince, Polydeukes'ın boks becerileri işe yaramış. Ardından dövüşmeyi kabul etmiş ve kolayca kazanmış.

İkizler birkaç sefer mürettebatın imdat çığlığına yetişip yardım etmiş. Denizcilerin koruyucu azizleri diye anılmaya başlamışlar. İkizlerin sık sık bindikleri iki beyaz atı onlara veren deniz tanrısı Poseidon, batmak üzere olan gemideki denizcileri kurtarma gücünü de onlara vermiş.

Dioscuri, St. Elmo'nun ateşiyle ilişkilidir. St. Elmo'nun ateşi ise fırtına esnasında sivri uçlu iletkenlerin koronal ışık saçarak plazma oluşturduğu doğa fenomenidir. Bu fenomen denizcilerin bir diğer koruyucusu olan Formia'lı Aziz Erasmus'un adını da almış. St. Elmo'nun ateşi, denizcilere gök gürültülü fırtınalar sırasında parlayan bir ışık gibi görünürmüş. Denizciler bu olayı koruyucu azizlerinin yanlarında olduğunun bir işareti olduğunu düşünmüşler.

Kastor ve Polydeukes, ikiz ve eski Argonaut İdas ve Lynceus ile Phoebe ve Hilaira isimli iki kadın yüzünden çatışmışlar. Diğer iki erkek kardeş onlarla nişanlıymış ve Kastor ve Polydeukes kadınları alıp götürmüşler. İdas ve Lynceus onları takip etmiş ve en sonunda aralarında kavga çıkmış. Lynceus, Kastor'a kılıçla saldırmış ve Polydeukes bunu görünce Lynceus'u öldürmüş.

İdas kardeşinin öldüğünü görünce Polydeukes'a saldırmış fakat Zeus araya girerek oğlunu kurtaran bir yıldırım göndermiş. Polydeukes bunun üzerine Zeus'tan ölümsüzlüğünü kardeşiyle paylaşmasını istemiş ve Tanrı ikisini de İkizler takımyıldızı olarak bir daha ayrılmayacakları şekilde gökyüzüne yerleştirmiş.

Takımyıldızındaki en parlak iki yıldız Alpha ve Beta Geminorum, ikizlerin başlarına işaret eder fakat eski çağlarda herkes "Kastor ve Polydeukes" diye tanımlamamış. Hyginus ve Batlamyus, iki yıldızı Zeus'un üvey erkek kardeşleri ve iki oğlu Apollo ve Herakles'le ilişkilendirmişler.

İkizler Takımyıldızı Nasıl Bulunur?

İkizler, en parlak iki yıldız Kastor ve Polluks'un baş kısımlarına işaret ettiği el ele tutaşan iki insansı figüre benzer ama iki gencin ana hatları, figürleri başlarının üzerinde duruyormuş gibi göründüğü güney yarımküredeki belirginliği daha azdır.

Kuzey yarımkürede yer alsa da ekliptik boyunca uzanır ve bu da onu gözlemciler için güney yarımkürenin büyük kısmında görünür yapar. Sonuç olarak +90° ve -60° enlemleri arasında bulunan herkes görebilir ve aynı zamanda komşusu Orion'ın kuzeydoğusunda, batıda Boğa ve doğuda Yengeç arasında, güneye uzanan Canis Minor yani Küçük Köpek takımyıldızıyla kolayca tespit edebilir.

Takımyıldızların en kuzeyinde kalan İkizler, kuzey yarımkürede gözlemciler için kış aylarında ya da güney yarımkürede yaşayanlar için yaz aylarında tepeden kolayca görülür. Gözlemcinin konumundan bağımsız olarak, 9 Şubat'ta yerel saat 22:00 civarında ufuktaki en yüksek noktasına ulaşır. Kuzey yarımkürede ilkbahar sonu ve yaz başında, güney yarımkürede sonbahar sonu ve kışın başlarında Güneş parıltısında kaybolmadığına dikkat edilmelidir.

1
Muhteşem
0
Haha
0
İnanılmaz
0
Üzgün
0
Kızgın
0