Yengeç Takımyıldızı
Yengeç takımyıldızı gökyüzünün kuzeyinde bulunur. Adı Latince yengeç demektir ve 12 takımyıldızı arasında en sönük olanıdır. Sembolü yengeçtir ve 2.yüzyılda ilk önce Yunan astronom Batlamyus tarafından listelenmiştir. Aralarında Arı Kovanı Kümesi (Messier 44) diye bilinen açık yıldız kümesi Praesepe, Messier 67 ve etkileşim halindeki NGC 2535 ve NGC 2536 gibi galaksilerin de olduğu ünlü gökyüzü cisimleri vardır.
Farklı bir hikayeye göre Herkül'ün ezeli düşmanı Hera, yengeç bu mücadelede mağlup olduğu için onu gökyüzüne bırakmış fakat gökyüzünde parlak yıldızların olmadığı bir alana yerleştirmiş çünkü yengeç tüm çabalarına rağmen bu görevi yerine getirememiş. Bu takımyıldızı, görünür büyüklükteki Beta Cancri yıldızı dışında daha parlak başka bir yıldıza sahip değildir.
Yengeç'i bulmanın en kolay yöntemi, batısında göze çarpan İkizler ve doğusundaki Aslan takımyıldızı arasına bakmaktır. Kuzeyinde Vaşak (Lynx), güneyinde Hidra (Hydra) ve Küçük Köpek Takımyıldızıyla (Canis Minor) sınır komşusudur. En iyi Mart ayında görülse de kuzey yarımkürede sonbaharın sonundan ilkbahara kadar görülebilen kış takımyıldızıdır. Yaz ve sonbahar aylarında güney yarımkürede görülebilir.
Yengeç Takımyıldızı Efsanesi
Yengeç takımyıldızı, mitolojide Herakles'in (Herkül takımyıldızı) 12 görevinin hikayesindeki yengeçle alakalıdır. Herkül, Lerna bataklığında yaşayan çok başlı ve zehirli yılan Hidra ile (Suyılanı takımyıldızı) savaşırken, Hera ise Herkül'ün dikkatini dağıtmak için yengeç göndermiş. Yengeç, Herkül'ü öldürmeye çalışmış ama Herkül onu yıldızlara kadar uzaklaştırmış.Farklı bir hikayeye göre Herkül'ün ezeli düşmanı Hera, yengeç bu mücadelede mağlup olduğu için onu gökyüzüne bırakmış fakat gökyüzünde parlak yıldızların olmadığı bir alana yerleştirmiş çünkü yengeç tüm çabalarına rağmen bu görevi yerine getirememiş. Bu takımyıldızı, görünür büyüklükteki Beta Cancri yıldızı dışında daha parlak başka bir yıldıza sahip değildir.
Yengeç Takımyıldızı Nasıl Bulunur?
Yengeç, gece gökyüzünde 506 metrekarelik bir alanı kaplayan en büyük 31. takımyıldızıdır. Şekli bir yengeç gibi değildir ama yengecin sırtını gösteren ters çevrilmiş "Y" gibidir. Merkezinde bulunan ünlü Arı Kovanı Kümesi (M44) sayesinde rahatça tespit edilebilir. Gözlemcilerin +90 ve -60 derece enlemleri arasında rahatça görebildikleri kuzey takımyıldızıdır.Yengeç'i bulmanın en kolay yöntemi, batısında göze çarpan İkizler ve doğusundaki Aslan takımyıldızı arasına bakmaktır. Kuzeyinde Vaşak (Lynx), güneyinde Hidra (Hydra) ve Küçük Köpek Takımyıldızıyla (Canis Minor) sınır komşusudur. En iyi Mart ayında görülse de kuzey yarımkürede sonbaharın sonundan ilkbahara kadar görülebilen kış takımyıldızıdır. Yaz ve sonbahar aylarında güney yarımkürede görülebilir.
2
1
1
0
0
2